Hem » Mat » Inför grillsäsongen

Inför grillsäsongen

Nu när sommaren snart är i antågande följer hand i hand med den otaliga timmars grillande i våra svenska hem. Det är i mångt och mycket en svensk nationaltradition att välkomna sommaren med nyutdragna gillar och preparerat kött (eller vegetariskt alternativ), så fort vi anser temperaturnivåerna stigit till den milda grad att vi ohuttrandes klarar av att tackla själva grillandet, samtidigt som vi gärna sippar på en god och läskande dryck.

GrillatTricket bakom en lyckad grillning är bra råvaror och ordentliga förberedelser. Gör gärna i ordning köttet redan dagen innan och skär bort eventuella senor och hinnor om du anser att köttet blir godare så, men se till att lämna det fett som hjälper till att hålla köttet saftigt och som även adderar positivt för smaken. Det är viktigt med en vass och bra kniv när man ska tillreda köttet, då det underlättar arbetet något enormt. Med lite träning är det dessutom lätt att upptäcka skillnaden på vad som eventuellt bör skäras bort och vad som ska vara kvar. Ett tips är att känna på köttet ordentligt med händerna. Det fettet som du vill behålla är betydligt mjukare i konsistensen än allt annat och går ofta lätt att dra bort. Man kan tänka på det nästan som ett grövre smör, som smälter bort i tillagningsprocessen.

Efter köttet är tillskuret på det vis du vill ha det är det dags att föra ner det i marinaden. Det lättaste är att fylla en lagom står plastpåse (helst genomskinlig) med marinad och därefter föra ner köttet. Det varierar hur lång tid köttet bör marineras beroende på vilken typ av marinad du använder, men man brukar allt som oftast tala om allt från några timmar upp till två dagar. Vi ger er därför tipset att i runda slängar sikta på ungefär en dags marinerande. På det viset hinner smakerna dra in ordentligt och det är dessutom praktiskt att göra alla förberedelser på en gång, dagen innan.